Profesori

Ana Bucić-Kojić

Prof. dr. sc. Ana Bucić-Kojić zaposlena je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 2002. Na istom Fakultetu doktorirala je u području Biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija 2008. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku završila Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu 2010. 

Područje njezinog znanstvenog interesa usmjereno je na razvoj i optimiranje održivih procesa proizvodnje visokovrijednih bioprodukata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije. Bavi se toplinskim i separacijskim procesima, a posebice razvojem metoda ekstrakcije i inkapsulacije bioaktivnih polifenolnih spojeva prirodnog porijekla.

U okviru njezine znanstvene djelatnosti bila je voditelj pet znanstvenoistraživačkih nacionalnih projekata, jednog bilateralnog projekta Hrvatska-Mađarska, te je sudjelovala u provedbi četiri nacionalna znanstvena projekta, četiri projekta sufinancirana iz EU i jednog bilateralnog projekta Hrvatska-Kina.

Kao autor/koautor objavila je šezdeset znanstvenih radova i jedno poglavlje u knjizi te je sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. Recenzent je više nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata.

Kao gostujući profesor održavala je predavanja na inozemnim Sveučilištima (University of Genoa, Italy; Czech University of Life Sciences Prague and Brno University of Technology, Czech Republic, University of Szeged, Hungary and Semmelweis University, Hungary).  Osim toga, i stručno se usavršavala na više inozemnih institucija (University of Kaunas, Lithuania; University of Seville, Spain; University of Porto, Portugal; GREEN Extraction Laboratory at Avignon University, France; University of Liege, Belgium; Institute of Chemical Process Fundamentals, Prague, Czech Republic) u području razvoja održivih metoda ekstrakcije, inkapsulacije i procjene biološke aktivnosti ekstrakata biljnog porijekla in vivo i in vitro metodama.Član je Uređivačkog odbora znanstveno-stručnog časopisa Croatian Journal of Food Science and Technology, te član EBTNA (European BiotechnologyThematic Network Association) i Udruge TechnOS.