Profesori

Jasmina Lukinac

Izv. prof. dr. sc. Jasmina Lukinac je doktorirala u znanstvenom području biotehničke znanosti, znanstvenom polju prehrambene tehnologije na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 2012. godine. Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku je završila 2006. godine. 

Tijekom svoje karijere kontinuirano se usavršava u struci na Corvinus University of Budapest, Department of Physics and Control, Budapest, HUNGARY (2007, 2008); Faculty of Chemical and Food Technology, Bratislava, SLOVAKIA (2009); University of Ruse “Angel Kanchev”, branch Razgrad, Razgrad, BULGARIA (2018, 2019, 2020, 2022); Technical University of Moldova, Faculty of Food Technology, Chisinau, MOLDOVA (2019); University of Tuzla, Faculty of Technology, Tuzla, BOSNA & HERCEGOVINA (2021); Institute of Cryobiology and Food Technology – Sofia, Science, Education and Innovation Department, BULGARIA (2021); University St. Kliment Ohridski-Bitola (UKLO), Faculty of Technology and Technical Sciences (FTTS) – Veles, NORTH MACEDONIA (2022).

Znanstveni i stručni rad ogleda se u interdisciplinarnom pristupu, a istraživanja kojima se bavi imaju za cilj odgovoriti na različite izazove u prehrambenoj industriji i pridonijeti razvoju inovativnih i održivih tehnologija analize i proizvodnje hrane. Konkretno, valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije; sigurnost hrane; korištenje digitalnih tehnologija, nedestruktivnih metoda analize kao što su računalni vid i analiza slike; matematičko modeliranje, optimizacija i analiza podataka.

Svoje rezultate prezentirala je na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima, a bila je pozvani predavač na nekoliko međunarodnih kongresa. 

U posljednjih 10 godina bila je voditeljica ili suradnica na više istraživačkih i stručnih projekata iz područja biotehničkih znanosti poput: Cross-border transfer and development of sustainable resource recovery strategies towards zero waste; Non-destructive methods in food production and storage; Application of non-destructive methods in determining geometric characteristics of wheat grain as a predictor of physical indicators of wheat quality i dr. Trenutno radi kao istraživač na projektu financiranom iz Horizon Europe programa „Rescuing acorns as a Mediterranean traditional superfood“.

Surađivala je sa znanstvenicima iz raznih znanstvenih institucija, kao što su Albanija (Agriculture University of Tirana), BiH (University of Tuzla), Bugarska (Angel Kanchev University of Rousse; Technical University of Sofia); Kosovo (University of Prishtina „Hasan Prishtina“), Moldavija (Technical University of Moldova), Sjeverna Makedonija (University St. Kliment Ohridski – Bitola); Rumunjska (Technical University of Cluj Napoca; “Transilvania” University of Brasov; University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest), Srbija (University of Kragujevac) itd.

Član je uredništva znanstvenih časopisa International Journal of Food Science and Biotechnology, Ukrainian Journal of Food Science, Food Science and Technology, Food Science and Applied Biotechnology Journal, Ukrainian Food Journal, MedPress Nutrition & Food Sciences journal, Modern Intelligent Times, a bila je gost urednik časopisa Plants. Član je organizacijskih i/ili znanstvenih odbora nekoliko međunarodnih konferencija, a od 2019. godine glavni je koordinator mreža srednjoeuropskih sveučilišta „Adriatic Pannonian Black Sea Food Connect“, u programu mobilnosti CEEPUS III. Član je GHI-a (The Global Harmonization Initiative) i HDKI-a (Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa).