Profesori

Sandra Budžaki

Prof. dr. sc. Sandra Budžaki doktorirala je u znanstvenom području Biotehničkih znanosti, znanstvenom polju Prehrambene tehnologije, grana inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku 2009. godine.

Od prosinca 1999. godine radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku kao asistent, a od 2010. kao nastavnik na kolegijima različitih razina studijskih programa. Usavršavala se u inozemstvu u okviru programa mobilnosti ERASMUS+ i CEEPUS te je ostvarila suradnju s istraživačima iz europskih i svjetskih zemalja (Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Grčka, Cipar, Srbija, Albanija, Australija). Od rujna 2022. godine pohađa Online Solid Waste Management Course koji provodi IHE Delft Institute for Water Education, Delft, Nizozemska.

Njezin znanstveno-istraživački interes usmjeren je na fenomene prijenosa topline i mase tijekom procesiranja hrane, proizvodnju energije (biogoriva – biodizel) i njezino racionalno korištenje te energetsku učinkovitost industrijskih procesa. Također, na istraživanje mogućnosti iskorištenja otpada/nusprodukata poljoprivredno-prehrambene industrije za dobivanje visokovrijednih bioaktivnih komponenata, aditiva i dodataka hrani, inertnih materijala kao potencijalnih nosača za imobilizaciju enzima. Rezultate istraživanja prezentirala je na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu (uključujući pozvana predavanja) te u znanstvenim i stručnim časopisima.

Do danas, bila je suradnica/koordinatorica na više edukacijskih i znanstveno-istraživačkih projekta te projekata transfera tehnologije koji su financirani sredstvima strukturnih fondova Europske Unije od kojih su dva još u tijeku provedbe. Bila je voditeljica/suradnica na dva znanstveno-istraživačka nacionalna projekta financirana od strane Hrvatske zaklade za znanost. Trenutno je voditeljica jednog znanstveno-istraživačkog projekta koji se financira sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

Članica je uredništva znanstvenog časopisa Croatian Journal of Food Science and Technology (CJFST) te gostujuća urednica posebnog broja časopisa Sustainability: Food Technology and Food Waste Utilization. Članica je Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), Društva kemičara i tehnologa Osijek (DKT), Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB), European Federation of Chemical Engineering (EFCE), Global Harmonization Initiative (GHI) i Udruge bivših studenata i prijatelja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Udruga TehnOS. Glavni je mrežni koordinator u okviru CEEPUS programa za HR-0306 For Safe and Healthy Food in Middle-Europe.

Dobitnica je nagrade mladom znanstveniku „Vera Johanides“ Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za 2005. godinu.