Obavijesti

 

NOĆ ZNANOSTI na PTF-u

12. prosinca 2017.

od 19.00 do 22.00 sata

na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Radionice

Naziv radionice

VODA ZA LAKU NOĆ

Voditelj aktivnosti

izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, dr. sc. Marija Nujić

Ostali sudionici

Valentina Markić, Domagoj Silov, Leonarda Dorić, Lara Kovač, Antonia Dovečer, Lorena Dozan

Opis radionice

Radionica-instalacija koja će igrom svjetla i sjene te glazbom prezentirati opuštajuću snagu vode.

Kontakt osoba

Mirna Habuda-Stanić, Marija Nujić

Kontakt telefon

031 224 377, 031 224 326

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

OKUSI VODE

Voditelj aktivnosti

dr. sc. Marija Nujić, izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić

Ostali sudionici

Matea Martinović, Marta Ostojčić, Korana Cindrić

Opis radionice

Najmanje dvije litre vode na dan recept je za zdravlje i ljepotu! Gotovo svakodnevno se upozorava na unos dovoljnih količina vode u organizam, jer voda je dobar „čistač“ organizma iznutra, a može biti i naš čuvar u očuvanju ljepote jer utječe na elastičnost kože i kose. Brojni su pozitvni učinci vode na naše zdravlje o kojima će se više čuti na samoj radionici. Sudionicima radionice bit će kratko prezentirane suvremene i konvencionalne metode obrade voda te će moći degustirati različite vrste pakiranih voda.

Kontakt osoba

Marija Nujić, Mirna Habuda-Stanić

Kontakt telefon

031 224 377, 031 224 326

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

VOĆE „SUPERHRANA“

Voditelj aktivnosti

Ante Lončarić

Ostali sudionici

 

Opis radionice

Na radionici Voće „Superhrana“ bi se pokazalo koje voće od dostupnih na tržištu ima najveći udio polifenola (TPC) i antioksidacijsku aktivnost (AOA). Također bi se pokazalo koji dijelovi pojedinog voća imaju veću odnosno manji udio TPC i AOA. Radionica bi obuhvatila i kraće predavanje (5min) o važnosti polifenola i antioksidanasa za ljudsko zdravlje.
Predviđeno trajanje radionice: 15min

Kontakt osoba

Ante Lončarić

Kontakt telefon

031 224 350

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

VRATIMO SE PRIRODI UZ BILJNU KOZMETIKU

Voditelj aktivnosti

Martina Jakovljević

Ostali sudionici

Ana-Marija Cikoš

Opis radionice

Vratimo se prirodi i prošlosti kako bismo zakoračili prema budućnosti kozmetike. Pružimo licu željenu vitalnost, zdravi sjaj i pobijedimo prištiće, usnama i tijelu njegu kakvu zaslužuju u ovom hladnom periodu, a sebi užitak u uživanju u onom najboljem što nam priroda nudi.
Saznajte kako napraviti balzam za lice i usne te šumeće kuglice uz sirovine koje su Vam dostupne na dohvat ruke, a pri tome ostanite vjerni prirodi. Naučite što dobijete kada kombinirate vosak, uljne i eterične ekstrakte pa čak i čokoladu u našem malom laboratoriju prirodne kozmetike.

Kontakt osoba

Martina Jakovljević

Kontakt telefon

091/2426 153

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

OBROK ZA ČISTU PETICU – SUPER BOMBE

Voditelj aktivnosti

doc. dr. sc. Ines Banjari, Anja Bašnec, mag. nutr.

Ostali sudionici

 

Opis radionice

5 na dan - vjerujemo da većina zna na što mislimo. Upravo je toliko voća i povrća svaki dan potrebno kako bi se očuvalo zdravlje organizma ali i kako bi mu se pomoglo u obrani od cijelog niza različitih bolesti. Ne samo to, voće i povrće je zbog visokog sadržaja vitamina i minerala „nabijeno energijom“. No, možete li za sebe reći da zadovoljavate 5 na dan? Na žalost, većina ljudi ne unosi više od 3 na dan, a mi ćemo Vam pokazati najlakši način, posebice u zimskim mjesecima kojim možete postići 5 za dan koje jedete li Vi 5 na dan? Za većinu ljudi odgovor je ne. Pokazat ćemo Vam najlakši način na koji to možete promijeniti. I ne samo to, naučit ćemo Vas koje voće pa čak i povrće možete kombinirati zajedno kako bi postogli cilj koji ste si zacrtali – hidratacija tijela, vitaminska bomba, energetska bomba, pojačati koncentraciju ili budnost. Dođite probati naše obroke za čistu peticu i naučite kako hranu koristiti za vlastito zdravlje!

Kontakt osoba

doc. dr. sc. Ines Banjari

Kontakt telefon

031 224 339

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

TESTIRAJTE SVOJA OSJETILA

Voditelj aktivnosti

doc. dr. sc. Ivana Flanjak

Ostali sudionici

Lidija Šoher, mag. nutr.
Studenti: Ana Soldić, Ilijana Vukadin

Opis radionice

Prepoznajete li okuse? Mislite da dobro raspoznajete mirise i imate „dobro oko“?
Okušajte se u testovima identifikacije mirisa i osnovnih vrsta okusa, testu nizanja boja prema intenzitetu te nizanju gela prema tvrdoći i testirajte svoja osjetila.

Kontakt osoba

doc. dr. sc. Ivana Flanjak

Kontakt telefon

031 224 394

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

FLIPS IZ LABORATORIJA

Voditelj aktivnosti

doc. dr. sc. Antun Jozinović

Ostali sudionici

Jelena Panak Balentić, mag. ing.; Marijana Grec, mag. ing.

Opis radionice

U sklopu radionice polaznici će imati priliku vidjeti proces proizvodnje različitih vrsta ekstrudiranih snack proizvoda (flipsa) – standardni kukuruzni flips i flips obogaćen kakao ljuskom, kao nusproizvodom u procesu proizvodnje čokolade. Osim toga, ukratko će biti opisan proces ekstruzije i postupak pripreme sirovina za proizvodnju flipsa. Vrijeme trajanje radionice je 15 min, a broj sudionika po grupi je 10.

Kontakt osoba

Antun Jozinović

Kontakt telefon

031/224-336

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

PUT U SREDIŠTE POVIJESTI KEMIJE

Voditelj aktivnosti

dr. sc. Ivana Tomac

Ostali sudionici

 

Opis radionice

Radionica bi se sastojala iz dva dijela. Prvi dio odnosio bi se na igru asocijacije vezano za pojmove iz povijesti kemije, poznate kemičare, prve pokuse.
Drugi dio radionice odnosio bi se na izvedbu pokusa pretvorbe toplinske u mehaničku energiju te pojavu Tyndallovog efekta.

Kontakt osoba

Ivana Tomac

Kontakt telefon

031/224 346

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

FLUORESCENTNE MOLEKULE HRANE

Voditelj aktivnosti

dr. sc. Tihomir Kovač

Ostali sudionici

izv. prof. dr. sc. Ivica Strelec
Biljana Crevar, dipl. ing.

Opis radionice

Upoznajte skrivene boje hrane. Znate li kako svijetle proteini, B vitamini, pigmenti i polifenoli iz hrane kada se izlože UV svijetlu? Znate li kako svijetle energetska pića, vino, tonik, ….? Sve to vidjet ćete na radionici Fluorescentne molekule hrane.

Kontakt osoba

Tihomir Kovač

Kontakt telefon

091/2426 153

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

OBOJANA KEMIJA

Voditelj aktivnosti

Mario Komar, mag. educ. chem.

Ostali sudionici

doc. dr. sc. Maja Molnar, Martina Jakovljević, mag. nutr.

Opis radionice

Radionica „obojana kemija“ uključuje četiri grupe eksperimenata. To su: slonova pasta, prirodni indikatori, svjetleći štapići te pretvaranje vode u vino, vina u mlijeko te mlijeka u pivo. Radionice su raspoređene na četiri radna mjesta pa će sudionici sami moći dodavati različite reagense kako bi vidjeli promjene boja. U pitanju su soli koje reakcijama daju taloge, raspad vodikova peroksida u čiju se smjesu dodaju prehrambene boje i deterdžent. Koristit će se crveni kupus kao prirodni indikator te boje koje uz luminol daju svjetleće štapiće.

Kontakt osoba

Mario Komar, mag. educ. chem.

Kontakt telefon

031/224 – 378

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

EKSPLOZIJA BOJA

Voditelj aktivnosti

doc. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač i doc. dr. sc. Valentina Bušić

Ostali sudionici

mag. ing. Dora Zobundžija

Opis radionice

Radionica obuhvaća niz zanimljivih kemijskih pokusa u kojima imamo široku lepezu različitih boja.

Kontakt osoba

Dajana Gašo-Sokač, Valentina Bušić

Kontakt telefon

031 224 327, 031 224 372

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

ISTRAŽUJEMO PIVSKE STILOVE

Voditelj aktivnosti

izv. prof. dr. sc. Natalija Velić

Ostali sudionici

Ivona Bunjik, studentica 2. godine Dipl. studija Procesno inž.

Opis radionice

Pivo je jedno od najstarijih i najviše konzumiranih alkoholnih pića širom svijeta. Često se naziva i „tekućom hranom“ ili, još slikovitije, „tekućim kruhom“ zbog sirovina koje se koriste za njegovu proizvodnju. Osim što je cijenom pristupačno, pivo svoju popularnost može zahvaliti i različitim pozitivnim zdravstvenim učincima koji se pripisuju umjerenom uživanju ovog osvježavajućeg pića. Proizvodnja piva tradicionalno uključuje tek nekoliko sastojaka - slad, hmelj, vodu i kvasac, ali su vješti majstori pivari kombiniranjem ovih sastojaka razvili velik broj različitih vrsta piva, odnosno pivskih stilova. Sudionici radionice okusit će različite sladove, omirisati hmeljeve te upoznati najjednostavniju opremu potrebnu za kućno kuhanje piva. Nakon toga, kušat će piva koja pripadaju različitim pivskim stilovima.

Kontakt osoba

Natalija Velić

Kontakt telefon

0981794642

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

SPONZORI RADIONICE Black Hat craft Brewery, Đakovo
MBC pivovara, Požega
Beckers Craft Brewery, Osijek
Osječka pivovara d.d., Osijek
Svezapivo.hr specijalizirana on-line trgovina za kućnu proizvodnju piva
Gajba kušaonica piva

Naziv radionice

ŠARENILO KEMIJSKIH REAKCIJA

Voditelj aktivnosti

Maja Ižaković, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

Ostali sudionici

Ivana Ivić, Zavod za prehrambene tehnologije
Dijana Podravac, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Gordana Šelo, Zavod za procesno inženjerstvo

Opis radionice

Kroz jednostavne pokuse objasniti će se određene kemijske i fizikalne reakcije, kao i djelovanje nekih mikroorganizama. Boje koje nastaju tijekom nekih kemijskih reakcija, kao i dodavanje prehrambenih boja u ostale reakcije upotpuniti će vizualni efekt svih pokusa. Osim pokusa, radionica će se zaokružiti kratkim kvizom gdje će sudionici osjetilom mirisa pokušati odrediti kojoj grupi prehrambenih proizvoda ili kojim biljkama pripadaju pripremljene otopine sa izoliranim spojevima kao glavnim nositeljima određenih aroma.

Kontakt osoba

Maja Ižaković

Kontakt telefon

031224355, 0989060704

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naziv radionice

DOŽIVI 4D PROBAVU

Voditelj aktivnosti

Bojan Šarkanj, Biljana Crevar, Klapec Tomislav

Ostali sudionici

Studenti/ce prve i druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam.

Opis radionice

Prođite putem hrane kroz uveličani model probavnog sustava, od ulaska u ustima do izlaska neprobavljenog ostatka! Saznajte što se s hranom događa u pojedinim organima, koje izlučevine su prisutne i potrebne te gdje se pojedine komponente apsorbiraju.

Kontakt osoba

Bojan Šarkanj

Kontakt telefon

031/224-341

Kontakt e-mail

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Organizirana 1. noć znanosti (Sveučilišni glasnik, 12.01.2018.)

Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku (Glas Slavonije, 14.12.2017.)

1. Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku (magazin.hrt.hr, 12.12.2017.)