U Münchenu je 17. listopada 2013. godine održana svečanost povodom obilježavanja 40 godina od potpisivanja Europske patentne konvencije kojom je uspostavljen sustav Europskog patenta te Europska patentna organizacija.

U sklopu svečanosti objavljeni su pobjednici natječaja za najbolju inovaciju, koji je imao za cilj potaknuti studente država članica Europske patentne organizacije da pretraže bogatu dostupnu patentnu dokumentaciju i predlože nova područja za inovacije, posebno u sektorima tzv. zelene tehnologije i održivog razvoja.


U okviru natječaja studenti su trebali definirati istraživački projekt koji bi mogao biti od interesa za buduće istraživanje i razvoj. Nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo 23 države članice odabrali su jednog natjecatelja ili jedan tim za svaku kategoriju. U natječaju je sudjelovalo 64 pojedinaca i timova s 39 konačnih projekata podnesenih žiriju sastavljenom od predstavnika EPO-a, nacionalnih ureda, akademija i poslovnih subjekata, koji je odabrao pobjednike. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija.


Članovi nagrađenog hrvatskog tima su Ivan Kovač, Marija Kovač, Ivana Ćurković i Goran Miljić, s Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek, za projekt koji se odnosi na projektiranje i izradu horizontalnog bio-reaktora koji se koristi mikroorganizmima za razgradnju lignoceluloznog otpada od sirovina koje se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji. Konačan proizvod mogao bi se upotrijebiti za proizvodnju bio-etanola, enzima, antibiotika i sl. (kategorija „gospodarenje otpadom, recikliranje i razvrstavanje komunalnog otpada“). Mentorska pomoć studentskom timu bio je prof. dr. sc. Darko Velić, nastavnik na Katedri za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.


Francis Gurry, predsjednik Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) nazvao je u svom govoru pobjednike „inovatorima budućnosti“.

Više o samom natjecanju i dobitnicima nagrada možete pogledati na poveznicama:

http://www.dziv.hr/hr/novosti/hrvatski-studenti-pobjednici-epo-natjecaja-za-najbolju-inovaciju,213.html

http://www.epo.org/news-issues/news/2013/20131017b.html

 

 
Naslovnica Obavijesti Naslovnica Osječki studenti PTFOS-a osvojili prvo mjestu u Europi na EPO Innovation Contestu!