OBRANJEN DOKTORSKI RAD PETRE MATIĆ POD NASLOVOM

“RAVNOTEŽNA I KINETIČKA ISTRAŽIVANJA ADSORPCIJE POLIFENOLNIH SPOJEVA NA B-GLUKANU”

02. LIPNJA 2021.

na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, pred Povjerenstvom u sastavu:

prof. dr. sc. Marko Rogošić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Ana Mornar Turk, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Mentori:

prof. dr. sc. Lidija Jakobek Barron

izv. prof. dr. sc. Šime Ukić

 

 

Sudjelovanje na znanstvenom skupu (online)

1st Greenering Conference

15. do 16. veljače 2021., Caparica, Portugal

 

 

4. Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

12. Veljače 2021.

 

 

 

Istraživački rad studenta Apostolosa Baisa iz Grčke

 

 

Sudjelovanje na znanstvenom skupu

18 Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija

16. do 18. rujna 2020., Vukovar, Hrvatska

 

 

JAVNA OBRANA TEME DOKTORSKE DISERTACIJE, DOKTORANDA JOZE IŠTUKA ODRŽANA JE

30. LIPNJA 2020., S POČETKOM U 12:30 SATI,

“UTJECAJ B-GLUKANA NA BIORASPOLOŽIVOST POLIFENOLA VOĆA

ISPITIVANJEM KINETIČKIH MODELA SIMULIRANIH PROBAVNIH PROCESA”

Povjerenstvo:

  1. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, Agronomski fakultet, Zagreb – predsjednik
  2. prof. dr. sc. Ivica Strelec, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek – član
  3. prof. dr. sc. Ivana Flanjak, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek – član
  4. dr. sc. Martina Medvidović-Kosanović, Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – zamjena člana.

 

 

3. Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

6. prosinca 2019.

 

 

Sudjelovanje na znanstvenom skupu

13th World Congress on Polyphenols Applications

30. rujan – 01. listopad 2019., Valletta, Malta

 

 

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu

10th International Congress “Flour Bread 19” 12th Croatian Congress of Cereal Technologists

11. – 14. lipanj 2019, Osijek, Hrvatska

 

 

Sudjelovanje na stručnom skupu “Sačuvajmo stare sorte” “Cernik 2019.”

02. ožujak 2019., Cernik, Hrvatska

s prezentacijom: Lidija Jakobek Barron “Polifenoli u starim sortama jabuka”

 

 

Održano predavanje “Linear and Nonlinear Modeling in Food Technology: Lessons and New Advances”

Prof. Andrew R. Barron, Yale University (USA), Department of Statistics and Data Science,

14. prosinca 2018. u 18 h, u Vijećnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek

 

 

Održano predavanje “Improved Statistical Fitting of Adsorption Isotherms”,

Prof. Andrew, R. Barron, Yale University (USA), Department of Statistics and Data Science,

11 prosinac 2018. u 14.15. h, u Vijećnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

 

 

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu “12th World Congress on Polyphenols Applications, Bonn, Njemačka, 25 do 28 rujna 2018.

 

 

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu “Euro-Global Conference on Food Science, Agronomy and Technology, Rim, Italija, 20 do 22 rujna 2018.

 

 

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu “17 Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“, Vukovar, Hrvatska, 19 do 21. rujna 2018.

 

 

Dobiven projekt: Razvoj karijere mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti.

  • Financiranje:

Hrvatska zaklada za znanost

Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020; specifični cilj 10.II.3. Poboljšanje uvjeta za hrvatske istraživače.

  • Cilj ovog projekta je istražiti bioraspoloživost polifenolnih spojeva iz voća (količina polifenola koja je raspoloživa za apsorpciju u probavnom sustavu). Zbog toga će se ispitivati simulirani probavni procesi voća (jabuke i bobica bazge) te količina polifenola u izvornom obliku zaostala nakon probavnog procesa, u različitim vremenskim intervalima. Ispitat će se i utjecaj vlakana (b-glukana i/ili celuloze) na bioraspoloživost. Istražit će se sposobnost polifenola iz voća da inhibiraju a -amilazu i a-glukozidazu, enzime važne u metabolizmu glukoze. Svi rezultati obradit će se kinetičkim modelima (pseudo-prvog i pseudo-drugog reda).
  • Početak rada novog doktoranda 01. listopada 2018.
  • Doktorand: Jozo Ištuk, mag. prehr. ing.

 

Sudjelovanje na skupu “Dan mladih istraživača, Osijek, Hrvatska, 14. lipanj 2018.

 

 

Festival znanosti 2018.

 

 

Obrana istraživačkog seminara (u sklopu doktorskog rada Petre Matić, dipl. ing.)

 

 

Memento o adsorpciji:

adsorpcija memento3

 

 

Kupljen novi uređaj:

HPLC sustav, Infinity II, 1260, kvarterna pumpa, PDA detektor

 

 

O projektu:

Sveučilišni glasnik – rujan 2017.

 

 

Sudjelovanje na 10 međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

“Hranom do zdravlja”, Osijek, 12. do 13. 10. 2017.