Ljetna tvornica znanosti

Predstavnice PTF-a Martina Jakovljević i Marija Banožić (suradnica na projektu ByProExtract) sudjelovale su od 31.7. do 5.8. 2018. godine na Ljetnoj tvornici znanosti u Splitu na Mediteranskom institutu za istraživanje života, kao mentorice radionice „Što nam to priroda krije“. Kroz 6 dana intenzivnog rada najmlađi uzrast polaznika radionice, djeca od 8 do 11 godina, su proučavali biljke iz svog okruženja, pripremali macerate i tinture, te u konačnici sami kreirali svoje linije prirodne kozmetike (kuglice za kupanje, kreme, pilinge, paste za zube, balzame za usne i dezodoranse) te cijeli proces zaokružili izradom personaliziranih etiketa.

Zadnji dan radionica bio je rezerviran za znanstveni sajam na kojem su polaznici samostalno pokazali roditeljima, prijateljima i ostalim posjetiteljima što su naučili tijekom tjedan dana.
Zadovoljstvo sudionika, ali i velik interes posjetitelja na zadnji dan sajma, dokaz je iznimne uspješnosti radionice, te je jedno od najčešće postavljanih pitanja bilo „kada kreću prijave za slijedeću godinu?“

Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory) je znanstveno-edukacijski projekt namijenjen djeci u dobi od 9 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima. Svake se godine održava na dvije lokacije, Splitu i Samoboru u ljetnim mjesecima.