Europska noć istraživača u Osijeku

Organizacija Europske noći istraživača je glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020., a kojega koordinira MZO u suradnji sa sljedećim ustanovama: Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost. Europska noć istraživača tradicionalno se odvija zadnjeg petka u mjesecu rujnu u vremenu od 17 do 22 sata. Aktivnosti su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima te široj javnosti.

Projekt “Europska noć istraživača” uključuje i predaktivnost koju je organizirao PTF Osijek (13.09.2019., dvorište Fakulteta pod šatorom od 19 do 21 sat), a tiče se teme „Kemija u kuhinji u doba Strossmayera“ (povratak u 1884. godinu). U aktivnost je bila uključena prezentacija hrane i pića iz doba Strossmayera uz adekvatan ambijent.
Konačno, 27. rujna 2019. godine, osječko Sveučilište kao nositelj glavne aktivnosti, organiziralo je događanje Tržnica budućnosti. Spomenuta aktivnost dio je tematske skupine Strossmayer Days, sadržajno povezujući gospodarski razvoj i razvoj poljoprivrede na koje je Strossmayer u svoje vrijeme imao snažan utjecaj. Glavnom događanju prethodi niz aktivnosti koje će pripremati sastavnice Sveučilišta u Osijeku u okviru sljedećih tematskih skupina: Strossmayer Days (FERIT, FOOZOS, PFOS, PTF) I Technopast (FERIT).

Članovi ByProExtract tima su također aktivno sujelovali u organizaciji kako predaktivnosti, tako i glavne aktivnosti održanoj u dvorištu Rektorata.

1. HRT radio Osijek (13. rujna 2019.)

2. Slavonska televizija (13. rujna 2019.)

3. Županijska Panorama – HRT (13. rujna 2019.)

4. Produženi vikend – Osječka televizija (27. rujna 2019.)

5. Osječka televizija (27. rujna 2019.)

6. Županijska Panorama – HRT (27. rujna 2019.)