Naziv projekta: Vlakna i proteini kao osnova za razvoj novih bioaktivnih dodataka hrani

Sažetak: Sve su veći zahtjevi potrošača za svježim, prirodno funkcionalnim prehrambenim proizvodima koji imaju odgovarajuću nutritivnu vrijednost, ali i pozitivan učinak na zdravlje. U svijetu od zdravstvenih problema najviše se ističu kardiovaskularne bolesti, karcinom, neurodegenerativne bolesti i dijabetes. Drugi rastući trend je povećanje zahtjeva potrošača za prikladnim proizvodima koji pojednostavljuju pripremu obroka i njegovu konzumaciju i omogućuju „healthy snacking“ u i izvan kuće. Ovaj trend je posebice potaknut modernim, brzim i mobilnim načinom života. Iz tih razloga se znanstvenici sve više fokusiraju na razvoj novih dodataka hrani s potencijalnim pozitivnim učinkom na zdravlje. S druge strane, potrebna su dodatna istraživanja usmjerena na utjecaj tih dodataka na kvalitetu proizvoda u koji se dodaju. Prehrambena vlakna, proteini i fenoli vezani su uz mnoge pozitivne učinke na zdravlje te je stoga preporučen povećani unos navedenih komponenata. Zbog već spomenutog pozitivnog učinka na zdravlje, ove komponente se mogu koristiti individualno ili u kombinacijama kao dodatci prehrambenim proizvodima. Osim nutritivne vrijednosti i pozitivnog učinka na zdravlje, vlakna, proteini i fenoli doprinose i senzorskim i tehnološkim svojstvima hrane, tako da njihovo kompleksiranje predstavlja dodatnu vrijednost prilikom formuliranja novih bioaktivnih dodataka.

Glavni cilj ovog projekta je razvoj i testiranje novih bioaktivnih dodataka hrani pripremljenih na osnovi vlakana i proteina. Novoformulirani bioaktivni dodatci hrani mogu se koristiti kao dodatci u mliječne i pekarske proizvode, proizvode na bazi voća i povrća s ciljem povećanja potencijalno pozitivnog utjecaja navedenih proizvoda na zdravlje, ali i s ciljem poboljšanja njihovog antioksidacijskog potencijala, boje i/ili arome, kapaciteta zadržavanja vode, gelirajućih svojstava te inhibicije oksidacije lipida. Dodatno, vrlo važan aspekt ovog istraživanja je razvoj bioaktivnih dodataka primjenom mikrovalova, dodatkom trehaloze i kombinacije trehaloze i mikrovalova, odnosno tehnika koje do sada nisu bile korištene za formuliranje polimer/fenol kompleksa.

Izvor financiranja: Europski strukturni i investicijski fondovi i Hrvatska zaklada za znanost

Trajanje projekta: 1.10.2019.-30.4.2023.

Voditelj projekta: prof. dr. sc. Mirela Kopjar