O projektu

Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima

Naziv projekta: Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima (bioACTIVEgels)

Cilj je projekta poboljšanje kvalitete tradicionalnih prehrambenih gelova poput džemova, marmelada, želea, voćnih namaza, voćnih punila. Uz tradicionalne prehrambene gelove, projektni će se tim baviti i istraživanjima razvoja novih, tzv. hidrogel enkapsulata koji imaju vrlo široku primjenu, osobito u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Hidrogelovi su vrlo korisni za daljnji razvoj „delivery by design“ koncepta. Hidrogel enkapsulati pripremat će se na bazi biopolimera u cilju uklapanja i zadržavanja aktivnih komponenata, u ovom slučaju fenolnih spojeva i hlapljivih komponenata. Fenolni spojevi poznati su po svojem pozitivnom učinku na zdravlje ljudi, dok su hlapljive komponente zaslužne za aromu prehrambenih proizvoda. Tako dobivene gel-strukture mogu se koristiti za razvoj inovativnih funkcionalnih proizvoda, ali i za poboljšanje postojećih proizvoda.

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost (Istraživački projekt: IP-2019-04-5749)

Trajanje: 1.01.2020. – 31.12.2023.

Voditelj projekta:  prof. dr. sc. Mirela Kopjar

Istraživači:

prof. dr. sc. Anita Pichler

prof. dr. sc. Josip Šimunović

Ivana Ivić, mag. ing. aliment.

Josipa Vukoja, mag. ing. aliment.

Vanja Kelemen, mag. oecol. et. prot. nat.

Ina Ćorković, mag. ing. aliment.

Ivana Buljeta, mag. ing. aliment.