Naziv projekta: Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima (bioACTIVEgels)
Cilj je projekta poboljšanje kvalitete tradicionalnih prehrambenih gelova poput džemova, marmelada, želea, voćnih namaza, voćnih punila. Uz tradicionalne prehrambene gelove, projektni će se tim baviti i istraživanjima razvoja novih, tzv. hidrogel enkapsulata koji imaju vrlo široku primjenu, osobito u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Hidrogelovi su vrlo korisni za daljnji razvoj „delivery by design“ koncepta. Hidrogel enkapsulati pripremat će se na bazi biopolimera u cilju uklapanja i zadržavanja aktivnih komponenata, u ovom slučaju fenolnih spojeva i hlapljivih komponenata. Fenolni spojevi poznati su po svojem pozitivnom učinku na zdravlje ljudi, dok su hlapljive komponente zaslužne za aromu prehrambenih proizvoda. Tako dobivene gel-strukture mogu se koristiti za razvoj inovativnih funkcionalnih proizvoda, ali i za poboljšanje postojećih proizvoda.
Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost (Istraživački projekt: IP-2019-04-5749)
Trajanje: 1.01.2020. – 31.12.2023.
Voditelj projekta: prof. dr. sc. Mirela Kopjar
Istraživači:
Ivana Ivić, mag. ing. aliment.
Josipa Krezić, mag. preh. ing.
Vanja Kelemen, mag. oecol. et. prot. nat.