2. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji

U Opatiji se od 13. do 16. studenog 2018. godine održao 2. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Životni ciklus hrane“. Naša suradnica, izv. prof. dr. sc. Ines Banjari je bila pozvani predavač s predavanjem na temu Foods and supplements – is the focus on prevention or treatment? U predavanju je istaknula kako je naš doživljaj hrane danas bitno drugačiji uslijed globalizacije i tehnološkog napretka. O poznatovoj Hipokratovoj izreci „Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“ počnemo razmišljati tek kada se razbolimo. Ipak, vrlo mali broj ljudi doista i promijeni svoju prehranu čak i ako im je život ugrožen. Kronične bolesti nastavljaju biti glavni teret našem društvu a one zahtijevaju doživotnu predanost našoj prehrani. Upravo stoga trebamo aktivnosti koje su eksplicitne, koje su usmjerene na razvoj novih funkcionalnih proizvoda i dodataka prehrani, primjenu novih tehnologija i iskorištenje potencijala koje nam nudi priroda a na obostranu korist.