Boravak Marije Banožić na fakultetu Kemije i kemijske tehnologije u Mariboru

Marija Banožić, doktorand na projektu ByProExtract, boravila je mjesec dana na fakultetu Kemije i kemijske tehnologije u Mariboru, Slovenija. Razmjena je ostvarena u okviru CEEPUS programa akademske razmjene studenata i nastavnika srednje i istočne Europe. Ovaj boravak, nastavak je dobre suradnje između Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i fakulteta Kemije i kemijske tehnologije u Mariboru.
Kroz 4 tjedna usavršavala se u Laboratoriju za separacijske procese i proizvodnu tehnologiju gdje je radila na primjeni ekstrakcije sa superkritičnim CO2 i subkritične ekstrakcije s vodom na duhanskom otpadu, kao i na analitičkoj kromatografiji te optimizaciji navedenih procesa.

Naime, laboratorij za separacijske procese i proizvodnu tehnologiju pri fakultetu Kemije i kemijske tehnologije Sveučilišta u Mariboru, jedan je od najboljih istraživački laboratorija takve vrste. Pod vodstvom prof. dr. sc. Željka Kneza, ovaj odjel broji 19 istraživača sa 6 aktivnih međunarodnih i bilateralnih projekata (od kojih jedan s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek) te visokorazvijenom opremom, osobito u području primjene superkritičnih fluida. Istraživačka djelatnost ovog laboratorija pokriva određivanje osnovnih termodinamičkih i transportnih svojstava sustava potrebnih za planiranje procesa, što uključuje eksperimentalno određivanje faznih ravnoteža i studije prijenosa materijala i modeliranje pomoću termodinamičkih i empirijskih modela, projektiranje i optimizacija konvencionalnih i visokotlačnih procesa, kao što su postupci ekstrakcije i adsorpcije za izolaciju i koncentraciju aktivnih tvari iz prirodnih materijala, analitička i preparativna kromatografija sa superkritičnim tekućinama te prijenosi navedenih procesa u industrijsko mjerilo.