Održan kongres “Brašno-Kruh ’19”

Ove godine održan je 10. međunarodni kongres „Brašno-kruh“ 19 i 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica „Brašno-Kruh“ 19 u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u periodu od 11. do 14. lipnja 2019. godine u Hotelu Osijek. Ove godine Kongres slavi svoj 10. međunarodni jubilej okupljajući brojne istraživače i stručnjake iz različitih dijelova svijeta, s glavnim ciljem da prikaže najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica. U program kongresa uključena su plenarna i pozvana predavanja, usmene i poster prezentacije, stručne radionice, izložba procesne i laboratorijske opreme, proizvoda i publikacije žitarica.

U organizaciji su sudjelovali i suradnici ByProExtract tima, tako i voditeljica projekta izv.prof.dr.sc. Stela Jokić kao članica Znanstvenog Odbora kongresa. Suradnici na projektu su također aktivno sudjelovali u znanstvenom dijelu kongresa posterskim priopćenjem na temu: „An Image Processing Approach for Color-Based Sorting and Counting of Selected Cereals“ (autori: Silvija Šafranko, Ana-Marija Cikoš, Marija Banožić, Anamarija Stanković, Stela Jokić) te je za isto osvojena nagrada za najbolju postersku prezentaciju. Na kongresu je sudjelovalo više od 200 sudionika, dok je za uvažene goste (Hamit Köksel – International Accociation for Cereal Science and Technology“, profesori s „Wrocław University of Economics“, „Wrocław University of Environmental and Life Sciences“, University of Szeged, „Kharkiv State University of Food and Trade“, „Lithuanian University of Health Sciences “ te predstavnici tvrtke „Bastak instruments“) omogućen obilazak prostora i laboratorija PTF-a, uključujući i laboratorije s opremom financirane iz projekta ByProExtract (HRZZ). Tijekom posjeta pokrenute su i teme u vidu budućih suradnji između različitih institucija i zemalja.