Boravak doktoranda PTFOS-a u Czestochowa (Poljska)

U periodu od 30.08.2021. do 19.09.2021. zaposlenice Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Silvija Šafranko i Ana-Marija Cikoš, boravile su u Poljskoj u gradu Częstochowa. Dobile su priliku prijaviti se na PROM program koji je financiran od strane Polish National Agency for Academic Exchange (NAWA) čiji je cilj poboljšati kompetencije doktoranada i akademskog osoblja iz Poljske i inozemstva. Navedeni program predstavlja izvrsnu priliku za mlade znanstvenike i studente na poslijediplomskom studiju da steknu nove vještine i znanja, ali i da stvore novu ili prošire suradnju između Sveučilišta. Doktorandice su radile na Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie (Jan Dlugosz University in Czestochowa) u istraživačkoj grupi profesora Janusz Kapuśniak. Bilo je moguće odabrati jednu od dvije ponuđene opcije na programu, a uključivale su: provođenje analiza u sklopu doktorskih disertacija ili sudjelovanje u aktualnim istraživanjima na škrobu koje je provodila istraživačka grupa. Doktorandice su se odlučile za opciju sudjelovanja u aktualnim istraživanjima i stjecanja novih znanja u području prehrambene tehnologije. Rad u laboratoriju uključivao je modifikaciju krumpirovog škroba i pripremu dekstrina u laboratorijskim uvjetima te u poluindustrijskom mjerilu. Dobivenim uzorcima dekstrina potom su određeni različiti fizikalni i kemijski parametri kako bi se utvrdila njegova pogodnost za primjenu u različitim prehrambenim proizvodima. Iako trenutni istraživački interesi doktorandica nisu povezani s kemijom škroba, prihvatile su nova znanja i naučile metode koje se mogu primijeniti i na njihovo doktorsko istraživanje, što bi moglo znatno poboljšati njegovu kvalitetu.