Održan skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS (HRZZ)

26.6.2020. godine u Kopačkom Ritu održan je Međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilišta u Požegi, Udruženja za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“ (BiH), Javne ustanova “Park prirode Kopački rit” i European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Njemačka).
Održavanje Skupa, izdavanje Knjige sažetaka te izradu promotivnih materijala sufinancirala je Hrvatska zaklada za znanost projektom „Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla“ (UIP-2017-05-9909). Iako je održan po prvi puta, ovaj skup se pokazao veoma zanimljivim kako znanstvenoj zajednici tako i industriji i široj javnosti te je zaključeno kako bi se trebao nastaviti održavati.

Na skupu je održano i 11 pozvanih predavanja te predstavljena knjiga „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 2“. Predavanje pod nazivom „Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla“, održala je Marija Banožić ispred skupine autora (Krunoslav Aladić, Ines Banjari, Silvija Šafranko, Nika Pavlović, Jelena Vladić, Senka Vidović, Stela Jokić), odnosno cjelokupnog ByProExtract-Teama. Tijekom izlaganja predstavljeni su ukupni dosadašnji rezultati na projektu kao i buduće aktivnosti.