Održana radionica „Nusproizvodi prehrambene industrije – od problema do vrijednih sirovina“

Kreirala Đurđica Ačkar June - 11 - 2018 Comments Off on Održana radionica „Nusproizvodi prehrambene industrije – od problema do vrijednih sirovina“

Dana 4. svibnja 2018. godine u Parku prirode Kopački rit, u prijemnom centru u Baranji, održana je radionica pod nazivom „Nusproizvodi prehrambene industrije – od problema do vrijednih sirovina“ u povodu završetka istraživačkog projekta Hrvatske Zaklade za Znanost „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva“ (HRZZ-IP-2013-11-1321, 2014. – 2018.).

Sam projekt FUNEXFOOD i rezultate rada na projektu je predstavio voditelj projekta i suradnici (doc. dr. sc. Antun Jozinović, izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar, prof. dr. sc. Midhat Jašić i prof. dr. sc. Biljana Pajin), ali i drugi ugledni stručnjaci su imali zanimljiva izlaganja na temu iskorištenja nusproizvoda (prof. dr. sc. Draženka Komes i dr. sc. Mario Panjičko).

U sklopu radionice predstavljena je i monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“ čiji je izdavač Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a urednik prof. dr. sc. Drago Šubarić. Monografija obuhvaća jednim dijelom i rezultate rada na spomenutom HRZZ projektu, a predstavlja dobar temelj za daljnja istraživanja na području iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije te kao vrijedno djelo za studente svih razina studija, a koji se bave navedenom problematikom.

O održanoj radionici objavljen je i članak u Glasu Slavonije dostupan na sljedeće linku.

.