Objavljena monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“

Kreirala Đurđica Ačkar June - 11 - 2018 Comments Off on Objavljena monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“

Potaknut iznimnim rezultatima HRZZ projekta Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD), ali i sve većim značajem koji se na europskoj razini daje smanjenju nastanka otpada, voditelj projekta prof. dr. sc. Drago Šubarić dobio je ideju da se problematika zbrinjavanja nusproizvoda prehrambene industrije obradi u monografiji.

U želji da knjiga da što kvalitetniji i sveobuhvatniji pogled na problematiku, poziv za pisanje poglavlja u knjizi poslan je znanstvenicima koji se bave istraživanjima na navedenom području u Republici Hrvatskoj i susjednim državama.

Rezultat toga je objavljena monografija u izdavaštvu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u kojoj 41 autor u 13 poglavlja obrađuje nusproizvode s različitih aspekata: opisane su tehnike i procesi ekstrakcije bioaktivnih komponenti, primjena (i mogućnosti primjene) nusproizvoda i/ili njihovih ekstrakata u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji, obradi otpadnih voda, proizvodnji biogoriva i sl. Obrađeni su nusproizvodi iz tehnologije voća i povrća, ulja, mlijeka, piva, etanola…

Izgled naslovnice, kao i sadržaj monografije nalaze se u galeriji.

.