Projekt u medijima

Kreirala Đurđica Ačkar June - 17 - 2015 Comments Off on Projekt u medijima

2_PTFLOGOhrzz_logo

Drago nam je kako je naš projekt popraćen medijima pa tako prenosimo cijeli članak od izvora GLAS SLAVONIJE koji možete vidjeti ovdje.

“Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost na svojoj 28. sjednici održanoj 1. kolovoza donio je odluku da se na osnovi natječaja „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“, važnom projektu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta o primjeni nusproizvoda prehrambene industrije dodijeli i znanstveni novak.

Voditelj projekta i dekan PTF-a Drago Šubarić naglašava kako je 16. lipnja na njihovom fakultetu počela provedba znanstvenog projekta pod punim nazivom „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (Application of food industry by-products in development of functional and environmentally friendly extruded food products and additives)“, u vrijednosti od 884.332 kune, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. “Istraživački tim okuplja znanstvenike s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Poljoprivrednog instituta Osijek, Tehnološkog fakulteta Novi Sad i Tehnološkog fakulteta Tuzla. Tijekom četiri godine istraživanja ispitat će se mogućnost korištenja različitih nusproizvoda prehrambene industrije, odnosno repinih rezanaca, pivskog tropa, pogača iz proizvodnje ulja te voćnog tropa, u razvoju ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice”, najavljuje Šubarić. Time će se, kaže, razviti modificirana brašna od posebno odabranih kultivara pšenice, ječma i kukuruza, obogaćena nevedenim nusproizvodima koja će se dalje koristiti u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda. Šubarić je očekivano ponosan što je vrijednost projekta prepoznala i Hrvatska zaklada za znanost. “Već kada smo krenuli s njegovom realizacijom, bilo nam je jasno da je posrijedi kvalitetan i važan projekt. Novčana potpora i dodjela prijeko potrebnog znanstvenog novaka, što je šansa jednom kvalitetnom mladom čovjeku, samo su to potvrdili. Inače, u pripremi imamo još dva znanstvena projekta čija provedba počinje u rujnu, kada ćemo iznijeti i detalje. Mogu samo reći da je ukupna vrijednost navedena tri programa oko osam milijuna kuna”, navodi Šubarić. T. Levak

.