2. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS

koji će se održati 28. lipnja 2021. godine u Parku prirode Kopački rit, Hrvatska


Cilj skupa je ukazati na problematiku nastanka, zbrinjavanja i iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije kroz interdisciplinaran pristup o čemu će na skupu govoriti prehrambeni tehnolozi, agronomi, nutricionisti, kemijski tehnolozi, biotehnolozi… prezentirajući svoja istraživanja i iskustva, ali i iznoseći najnovije spoznaje u svijetu na temu skupa.

Industrija hrane i pića globalno je jedan od najvećih industrijskih sektora, od velikog je značenja za svako gospodarstvo, a u stalnom je porastu i promjenama vezano prije svega za povećanje broja stanovnika, promjena prehrambenih navika, klimatske promjene, promjene (porasta) bogatstva i sl. O važnosti proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane za život kao i za svjetsko gospodarstvo ne treba posebno trošiti riječi, ali istodobno treba uzeti u obzir i činjenicu da proizvodnja hrane, počev od poljoprivrede pa do finalizacije ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to preko korištenja resursa kao i preko emisije u okoliš. Tijekom proizvodnje hrane nastaje značajna količina nusproizvoda (u nekim slučajevima i preko 80 %) koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji. Budući da se radi o velikoj količini materijala koji je zbog svog sastava jako podložan kvarenju, a koji često sadrži tvari koje se mogu upotrijebiti kao vrijedne sirovine u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda, energije i na druge načine kvalitetnije iskoristiti, provode se brojna znanstvena i stručna istraživanja koja su na ovome području urodila nizom rješenja – od primjene nusproizvoda prehrambene industrije u izolaciji različitih bioaktivnih komponenti, proizvodnji biogoriva, preko hranidbe stoke do proizvodnje proizvoda za ljudsku prehranu, obogaćenih biološki vrijednim sastojcima i sa smanjenom kalorijskom vrijednošću (u Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. veljače 2021. o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo posebno se „ističe važna ulogu održivih proizvoda na biološkoj osnovi u prijelazu na kružno i klimatski neutralno gospodarstvo, posebice oporaba biološkog otpada i upotreba ostataka i nusproizvoda“.

Tijekom skupa održat će se i promocija znanstvene monografije pod naslovom Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – knjiga 3 (Izdavači Sveučilište u Osijeku i Veleučilište u Požegi, ur. D. Šubarić i B. Miličević) u kojoj su  63 autora dala svoje viđenje iskorištenja nekih nusproizvoda prehrambene industrije.


Znanstveno-organizacijski odbor: Drago Šubarić (predsjednik), Stela Jokić (zamjenik predsjednika), Borislav Miličević (zamjenik predsjednika), Đurđica Ačkar, Krunoslav Aladić, Damir Aličić, Jurislav Babić, Tomislav Bogdanović, Vlado Guberac, Artur Gryszkin, Midhat Jašić, Antun Jozinović (tajnik), Ivana Lončarević, Ante Lončarić, Tihomir Moslavac, Biljana Pajin, Mario Panjičko, Jasmina Ranilović, Ivica Strelec, Natalija Velić


Mjesto održavanja skupa: Park prirode Kopački rit - prijemni centar


Način prijave i sudjelovanja: Skup će se odvijati kroz pozvana predavanja. S obzirom na epidemiološku situaciju sudjelovanje na skupu će biti po pozivu i prijavi jer je broj sudionika ograničen.


Jezici skupa: hrvatski i engleski


Pokrovitelj skupa: Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić


Sponzori: HRZZ, AlphaChrom d.o.o., Kefo d.o.o., Ru-Ve d.o.o., Labena d.o.o., Hrvatska gospodarska komora, Veleučilište u Požegi, Pivovara Osijek d.o.o.



PROGRAM SKUPA


9:30 – 10:00

Dolazak i prijava sudionika

10:00 – 10:30

Otvorenje Skupa

10:30 – 11:45

Tonči Rezić, Martina Andlar, Maria Drdić, Roland Ludwig: Održivost biorafinerijskih procesa - proučavanje proizvodnje nanoceluloze različitim matematičkim modelima

Jasmina Ranilović, Tanja Cvetković: Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća

Stela Jokić, Marija Banožić, Silvija Šafranko, Krunoslav Aladić: Visokotlačne ekstrakcijske tehnike - izazov i prilika za nusproizvode biljnoga podrijetla

Silvija Šafranko, Stela Jokić: Kora citrusa kao izvor ugljika u tehnologiji ugljikovih kvantnih točaka – ispitivanje biološke aktivnosti i potencijalne primjene u biomedicini

Ankica Sarajlić, Helena Ereš, Ivana Majić: Kako nam kukci pomažu gospodariti biootpadom?

Sandra Budžaki, Ivica Strelec, Marta Ostojčić, Natalija Velić, Marija Stjepanović, Blanka Bilić Rajs, Zita Šereš, Nikola Maravić, Jovana Stanojev, Volker Hessel: Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije

11:45 – 12:00

Pauza za kavu

12:00 – 13:00

Darko Velić, Natalija Velić, Hrvoje Pavlović, Janez Gorenšek, Saša Despotović, Mario Panjičko, Gregor Drago Zupančič: Pivski trop – više od hrane za životinje?

Veronika Barišić, Ivana Flanjak, Kristina Doko, Antun Jozinović, Jurislav Babić, Drago Šubarić, Borislav Miličević, Đurđica Ačkar: Kakaova ljuska – prevrijedna za bacanje

Ante Lončarić, Goran Fruk, Antun Jozinović, Mario Kovač, Tihomir Kovač: Potencijalna biološka aktivnost nusproizvoda hrvatskih tradicionalnih sorti jabuka

Midhat Jašić, Drago Šubarić, Borislav Miličević: Značajniji nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijal u podršci liječenju COVID-19

13:00 – 13:10

Pauza

13:10 – 13:40

Predstavljanje knjige:

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – knjiga 3

13:40 – 15:00

Zajednički ručak

15:00

Vožnja brodom u Parku prirode Kopački rit


KONTAKT

Drago Šubarić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora)

Antun Jozinović, tel: +385 31 224 336, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (tajnik Skupa)