Obavještavaju se studenti preddiplomskog sveučlišnog studija prehrambena tehnologija kako će se kolokvij iz kolegija Matematika 2 održati 2.6.2022. od 8-10h u predavaonama P1 I P2 na našem Fakultetu.
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek podupire akademski integritet i akademske slobode te sprječava sve oblike neetičnog ponašanja, netolerancije i diskriminacije.
Kako bi se dobio jasan uvid u način prijavljivanja bilo kakvih nepravilnosti, način podnošenja pritužbi i prijedloga za poboljšanje, na web stranici Fakulteta su objavljene UPUTE ZA PRIJAVU NEPRAVILNOSTI, PODNOŠENJE PRITUŽBI I PRIJEDLOGA ZA POBOLJŠANJE.
Poštovane/i,
Još jednom vas obavještavamo i pozivamo da će se u sklopu Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTFOS) održati niz zanimljivih predavanja koje će održati bivši studenti PTFOS-a zaposleni u vodećim tvrtkama prehrambene i srodnih industrija Slavonije, kao i predstavnici tvrtki koje zapošljavaju naše bivše studente.
Predavanja će se održati u Predavaonici br. 2 Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Franje Kuhača 18, SUTRA 10. svibnja 2022. u vremenu od 13.00 do 14.30 sati, a organizatori su Centar za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Udruga TehnOS.
Udruga TehnOS je udruga bivših studenata i prijatelja Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek čiji su ciljevi, između ostaloga i poboljšanje kvalitete studiranja te pružanje pomoći sadašnjim studentima u obavljanju stručne prakse i zapošljavanju. Stoga se veselimo susretu i razmjeni iskustava i ideja s kolegama iz naših uspješnih kompanija.
Program
Dragi studenti,
Budući da je izvedba nastave u predavaonicama P7 i P8 otežana slijedom građevinskih radova (niskogradnja) na Trgu Svetog Trojstva raspored je ažuriran koliko je to bilo moguće.
Ažuriranje se odnosi isključivo na realokaciju izvedbe (promjena predavaonica) a svi termini ostali su kao i do sada.
Kako biste na nastavu došli u pravu predavaonicu molim vas pogledajte novi raspored.
Prodekan za nastavu
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Tehnologija vina
Obavijest studentima I. godine diplomskog studija
(Prehrambeno inženjerstvo)
Laboratorijske vježbe iz gore navedenog kolegija započinju u srijedu 9.5.2022. prema objavljenom rasporedu. Na vježbe je potrebno ponijeti:
- kutu, kuhinjsku krpu;
- bijele A4 papire za pisanje izvješća i kalkulator;
Materijale za vježbe možete pronaći u sustavu Merlin (nije potrebno printati).
Dolazak na vježbe je obavezan i nisu dozvoljene izmjene studenata među grupama!
Vježbe će se održavati u suterenu (katakombe) u laboratoriju za Tehnologiju vina (br. 17).
Saznajte više o emisiji stakleničkih plinova u okviru online okruglog stola od vrhunskih predavača
Prema izvješću „Cultivating our Climate“ inicijative EIT Food, poljoprivredni sustavi odgovorni su za otprilike 30% ukupne emisije stakleničkih plinova u Europi. Ova brojka uključuje izravne emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede i korištenja fosilnih goriva u proizvodnji hrane i pića te neizravne emisije, koje su rezultat promjena u tlima i korištenja električne energije proizvedene iz fosilnih goriva, kao i emisije nastale u lancu vrijednosti. Izvješće „Cultivating our Climate“ inicijative EIT food dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.eitfood.eu/landing/cultivating-our-climate.
Kada je riječ o poljoprivredi u srednjoistočnoj Europi, treba istaknuti da ona zaostaje za ostatkom gospodarstva u smanjenju emisija stakleničkih plinova. No, prema podacima statističkog ureda Europskih zajednica Eurostat, regija sjeveroistočne Europe smanjila je emisije stakleničkih plinova u vremenskom razdoblju od 2008. do 2020. godine. Među državama koje su u navedenom periodu smanjile emisije u poljoprivredi su Češka Republika, Slovačka, Rumunjska i Republika Hrvatska. Takve pozitivne promjene idu u prilog poboljšanja kvalitete zraka, života te smanjenju bolesti uzrokovanih onečišćenjem zraka.
O najnovijim spoznajama u području emisije stakleničkih plinova doznajte više od vrhunskih stručnjaka u okviru online okruglog stola u organizaciji TERA TEHNOPOLIS d.o.o. iz Osijeka. Okrugli stol pod nazivom „Utjecaj emisije stakleničkih plinova na poljoprivredno-prehrambeni sektor“ organizira se u okviru programa EIT Food čije aktivnosti TERA Tehnopolis d.o.o. provodi od lipnja 2018. godine.
Okrugli stol održat će se na hrvatskom jeziku 28. travnja 2022. godine od 11:00 do 14:50 sati putem Zoom platforme, a gosti predavači bit će:
Dnevni red događaja možete pronaći ovdje.
Okrugli stol namijenjen je potrošačima, start-up tvrtkama, poljoprivrednicima, tijelima javne vlasti, visokoobrazovnim institucijama, poduzetnicima i svima onima koji se žele informirati o navedenoj tematici. Registracija na događaj je obavezna, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.