Poziv za sudjelovanje u prvom nacionalnom istraživanju prehrambenih navika dojenčadi i djece do 9 godina

Dragi roditelji,


pozivamo Vas da budete dio prvog Nacionalnog istraživanja prehrambenih navika dojenčadi i male djece, koje se provodi na reprezentativnom uzorku djece od 3 mjeseca do 9 godina, na području cijele Republike Hrvatske. Vaše sudjelovanje ključan je čimbenik uspješnog provođenja ovog istraživanja.


Glavni cilj prikupljanja ovakvih podataka je unaprjeđenje zdravlja djece. Podatci o prehrani djece su od izuzetne važnosti i stoga želimo javnozdravstvene akcije i smjernice o pravilnoj prehrani usmjeriti direktno ka rješavanju rizičnih prehrambenih ponašanja koja postoje u našem društvu. Također, u slučaju ugrožene sigurnosti hrane zbog prisutnosti kemijskih i mikrobioloških opasnosti, nužno je imati konkretne podatke o količini hrane koju djeca unose, kako bi ih mogli zaštititi od opasnosti. Uz Vas, u istraživanju će sudjelovati još 1859 roditelja i njihove djece. Djeca će biti nasumično odabrana na području cijele Hrvatske, moguće je kako ćete samo Vi biti odabrani iz vašeg kvarta, razreda ili vrtića, pa Vas molimo da nam pružite priliku da zabilježimo i specifičnosti prehrane Vašeg djeteta. Vaše je sudjelovanje dragovoljno i možete odustati u bilo koje vrijeme. Po završetku istraživanja, očekuje Vas simboličan poklon kao zahvala za Vaš trud: izračun nutritivnih vrijednosti dnevnika prehrane Vašeg djeteta, kao i brošura savjeta za pravilnu prehranu djece. Na taj način ćete dobiti konkretan uvid kako se hrani Vaše dijete i koliko je njegov prehrambeni unos u skladu s preporukama prema dobi i spolu.


Što ako imam još pitanja?

Možete nam se javiti na na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom i/ili porukom na mobitel 091/323-5551 ili 099/384-9910 (SMS, Viber, Whats App) za još informacija o samom istraživanju. Mi smo tu zbog Vas i Vaše djece i sa zadovoljstvom i punom pažnjom ćemo se posvetiti svakom Vašem upitu, nedoumici ili sugestiji.


Ukoliko imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik ovog istraživanja, značajnog prije svega za djecu, molimo Vas da se prijavite ispunjavanjem slijedećeg obrasca.


Puno Vam hvala unaprijed na Vašem dragocjenom vremenu i volji. Nadamo se da ćete nam se pridružiti!


Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i tim EU Menu projekta
dr.sc. Darja Sokolić
voditeljica istraživanja