Noć znanosti - 2017

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, dr. sc. Marija Nujić

Ostali sudionici:

Valentina Markić, Domagoj Silov, Leonarda Dorić, Lara Kovač, Antonia Dovečer, Lorena Dozan

Opis radionice:

Radionica-instalacija koja će igrom svjetla i sjene te glazbom prezentirati opuštajuću snagu vode.

Voditelj aktivnosti:

dr. sc. Marija Nujić, izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić

Ostali sudionici:

Matea Martinović, Marta Ostojčić, Korana Cindrić

Opis radionice:

Najmanje dvije litre vode na dan recept je za zdravlje i ljepotu! Gotovo svakodnevno se upozorava na unos dovoljnih količina vode u organizam, jer voda je dobar „čistač“ organizma iznutra, a može biti i naš čuvar u očuvanju ljepote jer utječe na elastičnost kože i kose. Brojni su pozitvni učinci vode na naše zdravlje o kojima će se više čuti na samoj radionici. Sudionicima radionice bit će kratko prezentirane suvremene i konvencionalne metode obrade voda te će moći degustirati različite vrste pakiranih voda.

Voditelj aktivnosti:

Ante Lončarić

Opis radionice:

Na radionici Voće „Superhrana“ bi se pokazalo koje voće od dostupnih na tržištu ima najveći udio polifenola (TPC) i antioksidacijsku aktivnost (AOA). Također bi se pokazalo koji dijelovi pojedinog voća imaju veću odnosno manji udio TPC i AOA. Radionica bi obuhvatila i kraće predavanje (5min) o važnosti polifenola i antioksidanasa za ljudsko zdravlje.
Predviđeno trajanje radionice: 15min

Voditelj aktivnosti:

Martina Jakovljević

Ostali sudionici:

Ana-Marija Cikoš

Opis radionice:

Vratimo se prirodi i prošlosti kako bismo zakoračili prema budućnosti kozmetike. Pružimo licu željenu vitalnost, zdravi sjaj i pobijedimo prištiće, usnama i tijelu njegu kakvu zaslužuju u ovom hladnom periodu, a sebi užitak u uživanju u onom najboljem što nam priroda nudi.
Saznajte kako napraviti balzam za lice i usne te šumeće kuglice uz sirovine koje su Vam dostupne na dohvat ruke, a pri tome ostanite vjerni prirodi. Naučite što dobijete kada kombinirate vosak, uljne i eterične ekstrakte pa čak i čokoladu u našem malom laboratoriju prirodne kozmetike.​

Voditelj aktivnosti:

doc. dr. sc. Ines Banjari, Anja Bašnec, mag. nutr.

Opis radionice:

5 na dan - vjerujemo da većina zna na što mislimo. Upravo je toliko voća i povrća svaki dan potrebno kako bi se očuvalo zdravlje organizma ali i kako bi mu se pomoglo u obrani od cijelog niza različitih bolesti. Ne samo to, voće i povrće je zbog visokog sadržaja vitamina i minerala „nabijeno energijom“. No, možete li za sebe reći da zadovoljavate 5 na dan? Na žalost, većina ljudi ne unosi više od 3 na dan, a mi ćemo Vam pokazati najlakši način, posebice u zimskim mjesecima kojim možete postići 5 za dan koje jedete li Vi 5 na dan? Za većinu ljudi odgovor je ne. Pokazat ćemo Vam najlakši način na koji to možete promijeniti. I ne samo to, naučit ćemo Vas koje voće pa čak i povrće možete kombinirati zajedno kako bi postogli cilj koji ste si zacrtali – hidratacija tijela, vitaminska bomba, energetska bomba, pojačati koncentraciju ili budnost. Dođite probati naše obroke za čistu peticu i naučite kako hranu koristiti za vlastito zdravlje!

Voditelj aktivnosti:

doc. dr. sc. Ivana Flanjak

Ostali sudionici:

Lidija Šoher, mag. nutr.
Studenti: Ana Soldić, Ilijana Vukadin

Opis radionice:

Prepoznajete li okuse? Mislite da dobro raspoznajete mirise i imate „dobro oko“?
Okušajte se u testovima identifikacije mirisa i osnovnih vrsta okusa, testu nizanja boja prema intenzitetu te nizanju gela prema tvrdoći i testirajte svoja osjetila.​

Voditelj aktivnosti:

doc. dr. sc. Antun Jozinović​

Ostali suradnici:

Jelena Panak Balentić, mag. ing.; Marijana Grec, mag. ing.

Opis radionice:

U sklopu radionice polaznici će imati priliku vidjeti proces proizvodnje različitih vrsta ekstrudiranih snack proizvoda (flipsa) – standardni kukuruzni flips i flips obogaćen kakao ljuskom, kao nusproizvodom u procesu proizvodnje čokolade. Osim toga, ukratko će biti opisan proces ekstruzije i postupak pripreme sirovina za proizvodnju flipsa. Vrijeme trajanje radionice je 15 min, a broj sudionika po grupi je 10.​

Voditelj aktivnosti:

dr. sc. Tihomir Kovač

Ostali sudionici:

izv. prof. dr. sc. Ivica Strelec
Biljana Crevar, dipl. ing.

Opis radionice:

Upoznajte skrivene boje hrane. Znate li kako svijetle proteini, B vitamini, pigmenti i polifenoli iz hrane kada se izlože UV svijetlu? Znate li kako svijetle energetska pića, vino, tonik, ….? Sve to vidjet ćete na radionici Fluorescentne molekule hrane.​

Voditelj aktivnosti:

Mario Komar, mag. educ. chem.

Ostali suradnici:

doc. dr. sc. Maja Molnar, Martina Jakovljević, mag. nutr.

Opis radionice:

Radionica „obojana kemija“ uključuje četiri grupe eksperimenata. To su: slonova pasta, prirodni indikatori, svjetleći štapići te pretvaranje vode u vino, vina u mlijeko te mlijeka u pivo. Radionice su raspoređene na četiri radna mjesta pa će sudionici sami moći dodavati različite reagense kako bi vidjeli promjene boja. U pitanju su soli koje reakcijama daju taloge, raspad vodikova peroksida u čiju se smjesu dodaju prehrambene boje i deterdžent. Koristit će se crveni kupus kao prirodni indikator te boje koje uz luminol daju svjetleće štapiće.​

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Natalija Velić

Ostali suradnici:

Ivona Bunjik, studentica 2. godine Dipl. studija Procesno inž.

Opis radionice:

Pivo je jedno od najstarijih i najviše konzumiranih alkoholnih pića širom svijeta. Često se naziva i „tekućom hranom“ ili, još slikovitije, „tekućim kruhom“ zbog sirovina koje se koriste za njegovu proizvodnju. Osim što je cijenom pristupačno, pivo svoju popularnost može zahvaliti i različitim pozitivnim zdravstvenim učincima koji se pripisuju umjerenom uživanju ovog osvježavajućeg pića. Proizvodnja piva tradicionalno uključuje tek nekoliko sastojaka - slad, hmelj, vodu i kvasac, ali su vješti majstori pivari kombiniranjem ovih sastojaka razvili velik broj različitih vrsta piva, odnosno pivskih stilova. Sudionici radionice okusit će različite sladove, omirisati hmeljeve te upoznati najjednostavniju opremu potrebnu za kućno kuhanje piva. Nakon toga, kušat će piva koja pripadaju različitim pivskim stilovima.​

Ostali suradnici:

Ivana Ivić, Zavod za prehrambene tehnologije
Dijana Podravac, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Gordana Šelo, Zavod za procesno inženjerstvo

SPONZORI RADIONICE:

Black Hat craft Brewery, Đakovo
MBC pivovara, Požega
Beckers Craft Brewery, Osijek
Osječka pivovara d.d., Osijek
Svezapivo.hr specijalizirana on-line trgovina za kućnu proizvodnju piva
Gajba kušaonica piva​

Voditelj aktivnosti:

Maja Ižaković, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

Ostali suradnici:

Ivana Ivić, Zavod za prehrambene tehnologije
Dijana Podravac, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Gordana Šelo, Zavod za procesno inženjerstvo

Opis radionice:

Kroz jednostavne pokuse objasniti će se određene kemijske i fizikalne reakcije, kao i djelovanje nekih mikroorganizama. Boje koje nastaju tijekom nekih kemijskih reakcija, kao i dodavanje prehrambenih boja u ostale reakcije upotpuniti će vizualni efekt svih pokusa. Osim pokusa, radionica će se zaokružiti kratkim kvizom gdje će sudionici osjetilom mirisa pokušati odrediti kojoj grupi prehrambenih proizvoda ili kojim biljkama pripadaju pripremljene otopine sa izoliranim spojevima kao glavnim nositeljima određenih aroma.​

Voditelj aktivnosti:

Bojan Šarkanj, Biljana Crevar, Klapec Tomislav

Ostali sudionici:

Studenti/ce prve i druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam.​

Opis radionice:

Prođite putem hrane kroz uveličani model probavnog sustava, od ulaska u ustima do izlaska neprobavljenog ostatka! Saznajte što se s hranom događa u pojedinim organima, koje izlučevine su prisutne i potrebne te gdje se pojedine komponente apsorbiraju.